Půjč si mě aneb růžová Rekola na Kladně

Jezdíte rádi na kole? Potřebujete se rychle přemístit po městě nebo se jen vydat na výlet po okolí a pěšky se vám nechce? Řešením je tzv. Bikesharing.

Bikesharing nebo-li sdílení jízdních kol je známá a mezi lidmi velice oblíbená služba zejména v západní Evropě. V České republice se tato služba nazývá Rekola. Vznikla z iniciativy nadšenců a dobrovolníků a dosud funguje v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci a Teplicích. Od poloviny srpna si tuto službu mohou vyzkoušet i Kladeňáci.

Princip spočívá v tom, že každý kdo má zájem se svézt, se nejprve musí zaregistrovat na www.moje.rekola.cz. Poté si na mapě stačí vybrat nejbližší volné kolo (poznáte ho jednoduše podle růžové barvy a košíku před řídítky). Do mobilní aplikace Rekola nebo sms opíšete šestimístné číslo z rámu daného kola, zaplatíte a obratem vám bude zaslán kód pro odemknutí zámku. Nyní je kolo na 60 minut jen vaše. Cena 1 jízdy, tedy 60 minut, je 10,- Kč (každých dalších 15 min. za 2,50 Kč). Měsíční předplatné nebo 15 jízd stojí 100,- Kč. Máte-li zájem o celý rok , zaplatíte 1199,- Kč. Kola jsou v provozu od dubna do listopadu 24 hodin denně. Vrácení kola je také velice jednoduché. Stačí ho zaparkovat kdekoli v tzv. „růžové zóně“, připoutat k zábradlí či stojanu na kola a v aplikaci do mapy vyznačit místo tak, aby jiný zájemce kolo v pohodě našel (v sms uvedete ulici, kde jste kolo zanechali). Pozor zaparkování mimo „růžovou zónu“ je zpoplatněno.

Jakékoliv připomínky či nápady na vylepšení můžete provozovateli služby sdělit na www.rekola.cz, facebookových stránkách Rekola či facebookové skupině Rekolíme na Kladně

Svezte se na růžovém kole – je to jednoduchě, rychlé a hlavně zdravé. Šťastnou cestu!

Tip: Rekola nabízí každému první jízdu zdarma. Stačí zadat kód RekolimenaKladne.

 

Více info na www.rekola.cz

Leave a Reply